Treceți la conținutul principal

ZIUA MONDIALĂ A CĂRȚII ESTE SĂRBĂTORITĂ ȘI DE BIBLIOTECARII ȘCOLARI DIN JUDEȚUL SUCEAVA

               23 aprilie- Ziua Mondială a Cărţii şi a    dreptului de autor
                       Ziua bibliotecarului

SIMPOZION JUDEŢEAN
EDIŢIA  a III-a
SUCEAVA, 23 aprilie 2013


TEMA: Profesionalism şi etică în bibliotecă

Aprobat de:

·       CASA CORPULUI DIDACTIC „GEORGE TOFAN” SUCEAVA
Director: prof. Constantin Mărgineanu
  • COLEGIUL TEHNIC „PETRU MUŞAT” SUCEAVA                     
     Director: prof. Gabriela Alionte
GRUPUL ŢINTĂ:
Bibliotecari şcolari şi universitari, cadre didactice, elevi.

SECŢIUNILE SIMPOZIONULUI:

Simpozionul Profesionalism şi etică în bibliotecă se va desfăşura la COLEGIUL TEHNIC „PETRU MUŞAT” SUCEAVA, pe 23.04.2014, pe următoarele secţiuni:

Ø Prezentări PP ale lucrărilor ce vor fi publicate în volumul simpozionului (5 minute/material);
Ø Workshop: Elogiu cărţii, bibl. Oana Motrici, prof. Ştefania Macovei (20 minute):
-       Tehnici ale culturii informaţiei, exerciţii de autocunoaştere, de apreciere şi identificare a imaginii de sine;
Ø Expoziţie de carte: Valeriu Bartolomei Anania (prezintă prof. Maria Teodoreanu, prof. Oana Onesim şi prof. Filip Valentina).

Data şi locul:
23 aprilie 2014, COLEGIUL TEHNIC „PETRU MUŞAT” SUCEAVA

COORDONATORI:
prof.Constantin Mărgineanu
prof. Gabriela Alionte

ORGANIZATOR:
prof. Daniela Argatu
bibliotecar Oana Motrici

COMITET DE ORGANIZARE:
Inspector de specialitate, prof. Eleonora Bulboacă
bibl. Despina Rotaru
bibl. Stela Andruşcă
bibl. Lăcrămioara Andrei
bibl. Roxana Chiriac
bibl. Aurica Hriţcu
bibl. Rodica Crăciun
prof. Maria Ghiţă
bibl. Geanina Harasemiuc
bibl. Mărioara Bahnean
bibl. Doriana Stan
    Ziua Cărţii a fost marcată pentru prima dată în Spania, în anul 1923, în memoria scriitorului Miguel de Cervantes, care a murit în ziua respectivă.În 1995, UNESCO a stabilit în mod oficial data de 23 aprilie pentru sărbătorirea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, data de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, astfel că cele două sărbători sunt marcate concomitent în fiecare an, iar  în Republica Moldova, începând din anul 2010.

ZIUA MONDIALĂ A CĂRŢII ÎN LUME
Sunt câteva ţări care sărbătoresc Ziua Mondială a Căriţii la o dată diferită. În Irlanda şi Marea Britanie, evenimentul este marcat anual în prima zi de joi a lunii martie.
Aceast lucru a fost decis pentru ca sărbătoarea să nu corespundă cu sărbătoarea naţională St. George’s Day.
 Spania marchează Ziua Mondială a Cărţii tot pe 23 aprilie, când este organizat şi evenimentul “Premio de Literatura en Lengua Castellana Miguel de Cervantes”, în care sunt premiaţi cei mai buni autori de carte în limba spaniolă. De-a lungul timpului, printre laureaţi s-au numărat: Jorge Luis Borges, Octavio Paz, Ernesto Sabato, Carlos Fuentes, Augusto Roa Bastos, Mario Varga Llosa, José Emilio Pacheco şi José Manuel Caballero Bonald.
Suedia a modificat data Zilei Mondiale a Cărţii de două ori. Astfel, în anii 2000 şi 2011, sărbătoarea a fost marcată pe 13 aprilie, pentru a nu coincide cu Paştele.
CELE MAI CITITE CĂRŢI DIN LUME
Biblia, Coranul şi Cartea lui Mormon sunt cunoscute a fi cele mai citite cărţi din lume, însă numărul celor care le-au răsfoit este însă greu de aproximat în funcţie de vânzări, întrucât de multe ori cărţile sacre circulă „din mână în mână”, fără a fi neapărat cumpărate de fiecare cititori în parte.
Un top al celor mai vândute şi citite 10 cărţi din lume din ultimii 50 de ani, publicat de squidoo.com, arată că aproximativ 3, 9 miliarde de persoane de pe glob au citit Biblia.
Pe locul al doilea se află cartea cu „Citate ale Preşedintelui Mao ZeDong”, vândută în 820 milioane de exemplare în ultima jumătate de secol.
Volumul „Harry Potter şi Piatra Filosofală”, de J.K.Rowling, a fost citit de 400 de milioane de persoane din întreaga lume, clasându-se astfel pe locul al treilea.
Vezi mai jos clasamentul complet al celor mai citite cărţi din lume, în ultimii 50 de ani:
1. Biblia - 3, 9 miliarde
2. „Citate ale Preşedintelui Mao ZeDong” - 820 milioane
3. „Harry Potter şi Piatra Filosofală”, de J.K.Rowling – 400 milioane
4. „Stăpânul Inelelor”, de J.R.R. Tolkien – 103 milioane
5. „Alchimistul”, de Paulo Coelho – 65 milioane
6. „Codul lui DaVinci”, de Dan Brown – 57 milioane
7. „Amurg”, de Stephenie Meyer – 43 milioane
8. „Pe aripile vântului”, de Margaret Mitchell – 33 milioane
9. „De la Idee la Bani”, de Napoleon Hill – 30 milioane
10. „Jurnalul lui Anne Frank”, de Anne Frank – 27 milioane.
(Sursa Gandul .Info)


Postări populare de pe acest blog

Primăvara poeților în Universul bibliotecii

Luni, 19 martie 2018  elevii claselor a IX-a H și a X-a G coordonați de prof. Hetriuc Cristina au participat în sala de lectură a bibliotecii Colegiului Național Mihai Eminescu din Suceava la activitatea    "Primăvara poeților în Universul bibliotecii".

''Festivalul Le Printemps des Poètes se află la a XX-a ediţie în Franţa, fiind importat în România la mijlocul anilor 2000, prin demersurile poetei şi traducătoarei Linda Maria Baros, stabilită la Paris. Scriitoarea Angela Furtună a inițiat, organizează integral și coordonează Proiectul Primăvara Poeților - Le Printemps des Poètes la Suceava începând cu anul 2006, sub egida Bibliotecii Bucovinei și a Consiliului Județean, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, dar și cu grupuri și organizații culturale sau de librari, bibliotecari și scriitori, colegii, gimnazii, studenți, elevi, profesori, cărturari, oameni de cultură.''(SURSA Facebook)


Lectura nu intră în vacanță!

Anul școlar: 2018-2019
Bibliografie pentru clasa a V-a
http://eminescu-sv.ebibliophil.ro/

Literatura română
1. Arghezi, Tudor: Versuri de seară; Cartea cu jucării 2. Blandiana, Ana, Întoarcerea lui Arpagic 3. Cassian, Nina: Între noi, copiii 4. Cazimir, Otilia, A murit Luchi… 5. Colin, Vladimir, Basmele omului 6. Eminescu, Mihai, Poezii 7. Kerim, Silvia, Bunica albă 8 Naum, Gellu, Cartea cu Apolodor, A doua carte cu Apolodor 9. Petrescu, Cezar: Fram, ursul polar 10. Sadoveanu, Mihail: Nada Florilor 11. Sorescu, Marin: Unde fugim de-acasă? 12. Teodoreanu, Ionel: În casa bunicilor , Uliţa copilăriei
Literatura străină
1.Beck, Ian, Povestea secretă a lui Tom Inimă-Curată, băiatul aventurier 2.Dahl, Roald, Matilda 3. Di Camilllo. Kate, Povestea lui Despereaux 4. Kipling, Rudyard: Cărţile junglei 5. Lagerlof, Selma:

Biblioteca școlii-tradiție și modernitate

Biblioteca Colegiului Național "Mihai Eminescu'' din Suceava are un fond de carte de peste 43000 de volume, 500 de Cd-uri și Dvd-uri și o sală de lectură modernă cu 40 de locuri. Sala de lectură este dotată cu un videoproiector, ecran și patru calculatoare conectate la Internet. Spațiul bibliotecii este completat de două depozite de carte, o sală de primire și împrumut cititori, o sală pentru prelucrarea colecțiilor și un depozit pentru manuale. În acestă perioadă se realizează informatizarea bibliotecii cu ajutorul softului eBibliophil. Biblioteca Colegiului Național Mihai Eminescu este dotată cu resurse informaționale moderne și oferă elevilor și cadrelor didactice un spaţiu de lectură, comunicare şi informare, un loc de experimentare a noilor tehnologii educaţionale, un spațiu unde se desfășoară activități școlare și extrașcolare.Prin activităţile sale, biblioteca participă la realizarea proiectelor educaţionale de informare și documentare pe niveluri de studii, profil…