Treceți la conținutul principal

Eminescu

La noi, Eminescu!
Elevii claselor V-VIII de la școala noastră, alături de profesori au pornit la drum pe urmele poetului MIHAI EMINESCU.
           Elevii claselorV-VIII au fost in vizită la Călineşti-Cuparencu.
 Aici au locuit bunicii poetului național Mihai Eminescu. Tatăl poetului, Gheorghe Eminovici, a plecat mai întâi la moșia boierului Balș din Dumbrăveni, după care s-a mutat la Ipotești.

  •     Fiecare cultură are un ceas al ei un om deplin”:Homer, Dante, Shakespeare, Cervantes, Goethe.La noi,Eminescu! Ne vom reaminti acest adevăr ascultând versurile scriitorului Grigore Vieru, pentru care lectura operei lui Mihai Eminescu a însemnat descoperirea propriului suflet.(prof.Căruntu Maria)

La zidirea Soarelui, se știe, 
Cerul a muncit o veșnicie,
Noi, muncind întocmai, ne-am ales cu,
Ne-am ales cu
domnul Eminescu.
Domnul cel de pasăre măiastră,
Domnul cel de nemurirea noastră-Eminescu.
În octombrie 2013, am realizat o excursie pe urmele poetului naţional Mihai Eminescu.Am pornit de la Călineşti-Cuparencu, apoi la Ipoteşti la casa memorială, am admirat codrul Baisa şi lacul .La întoarcerea acasă, am simțit o dorință fierbinte de a reciti unele poezii, de a lectura pentru prima dată alte texte, mai ales despre natură, copilărie, vis, timp, iar cei din clasa a VIII-a poeme pe tema iubirii. 
          Această activitate a fost coordonată de prof.Căruntu Maria, prof.Brădăţan Claudiţa, Tiperciuc Narcisa şi bibliotecar Andrei Lăcrămioara. Eminescu spunea:


  •        Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții.
Ce te  legeni, codrule ?


        Lângă lacul cel albastru
       Încărcat cu flori de nufăr.


                                                LACUL


Lacul codrilor albastru
Nuferi galbeni îl încarcă;
Tresărind în cercuri albe
El cutremură o barcă.

Şi eu trec de-a lung de maluri,
Parc-ascult şi parc-aştept
Ea din trestii să răsară
Şi să-mi cadă lin pe piept …” 

  • ’’De fapt, Eminescu, el de ce este cel mai iubit și cel mai drag și iată că nu trece o zi într-un fel sau altul să nu-i amintim numele. Pentru că el ne-a ajutat pe toți să ajungem la o înțelegere a ’’Luceafărului’’, la înțelegerea tragică, dar olimpiană a acelui ’’Nu credeam să învăț a muri vreodată’’.(Nichita Stănescu)  • Ca un omagiu pe care îl putem aduce sunt versurile din catrenul semnat de Tudor Arghezi.

            Tudor Arghezi - Inscripţie pe amfora LUI
   
 Pășiți încet cu grijă tăcută, feții mei
Să nu-i călcați nici umbra, nici florile de tei,
Cel mai chemat s-aline, din toți, si cel mai teafăr
Și-a Înmuiat condeiul de-a dreptul în luceafăr. 

                    Casa memorială Mihai EMINESCU


Materialul a fost realizat de bibliotecar Andrei Lăcrămioara


Postări populare de pe acest blog

Primăvara poeților în Universul bibliotecii

Luni, 19 martie 2018  elevii claselor a IX-a H și a X-a G coordonați de prof. Hetriuc Cristina au participat în sala de lectură a bibliotecii Colegiului Național Mihai Eminescu din Suceava la activitatea    "Primăvara poeților în Universul bibliotecii".

''Festivalul Le Printemps des Poètes se află la a XX-a ediţie în Franţa, fiind importat în România la mijlocul anilor 2000, prin demersurile poetei şi traducătoarei Linda Maria Baros, stabilită la Paris. Scriitoarea Angela Furtună a inițiat, organizează integral și coordonează Proiectul Primăvara Poeților - Le Printemps des Poètes la Suceava începând cu anul 2006, sub egida Bibliotecii Bucovinei și a Consiliului Județean, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, dar și cu grupuri și organizații culturale sau de librari, bibliotecari și scriitori, colegii, gimnazii, studenți, elevi, profesori, cărturari, oameni de cultură.''(SURSA Facebook)


Lectura nu intră în vacanță!

Anul școlar: 2018-2019
Bibliografie pentru clasa a V-a
http://eminescu-sv.ebibliophil.ro/

Literatura română
1. Arghezi, Tudor: Versuri de seară; Cartea cu jucării 2. Blandiana, Ana, Întoarcerea lui Arpagic 3. Cassian, Nina: Între noi, copiii 4. Cazimir, Otilia, A murit Luchi… 5. Colin, Vladimir, Basmele omului 6. Eminescu, Mihai, Poezii 7. Kerim, Silvia, Bunica albă 8 Naum, Gellu, Cartea cu Apolodor, A doua carte cu Apolodor 9. Petrescu, Cezar: Fram, ursul polar 10. Sadoveanu, Mihail: Nada Florilor 11. Sorescu, Marin: Unde fugim de-acasă? 12. Teodoreanu, Ionel: În casa bunicilor , Uliţa copilăriei
Literatura străină
1.Beck, Ian, Povestea secretă a lui Tom Inimă-Curată, băiatul aventurier 2.Dahl, Roald, Matilda 3. Di Camilllo. Kate, Povestea lui Despereaux 4. Kipling, Rudyard: Cărţile junglei 5. Lagerlof, Selma:

Biblioteca școlii-tradiție și modernitate

Biblioteca Colegiului Național "Mihai Eminescu'' din Suceava are un fond de carte de peste 43000 de volume, 500 de Cd-uri și Dvd-uri și o sală de lectură modernă cu 40 de locuri. Sala de lectură este dotată cu un videoproiector, ecran și patru calculatoare conectate la Internet. Spațiul bibliotecii este completat de două depozite de carte, o sală de primire și împrumut cititori, o sală pentru prelucrarea colecțiilor și un depozit pentru manuale. În acestă perioadă se realizează informatizarea bibliotecii cu ajutorul softului eBibliophil. Biblioteca Colegiului Național Mihai Eminescu este dotată cu resurse informaționale moderne și oferă elevilor și cadrelor didactice un spaţiu de lectură, comunicare şi informare, un loc de experimentare a noilor tehnologii educaţionale, un spațiu unde se desfășoară activități școlare și extrașcolare.Prin activităţile sale, biblioteca participă la realizarea proiectelor educaţionale de informare și documentare pe niveluri de studii, profil…